Home > Institut > Novosti > Izložba "Fossil art > Dolf Selacher

Izložba "Fossil art"

Dolf Selacher

Slojne plohe nose kamenotisak nestalih vječnosti. One su bile oblikovane valovima i strujama, a pradavna živa bića utisnula su na njih tragove svojega kretanja i ukopavanja. Odgonetavanje takvih 'dokumenata' zadaća je sedimentologa i paleontologa. Ali oni također mogu zadiviti i ne-stručnjake: kao grube, sirove slike, od kojih su neke nastale puno prije nego što je prvo oko progledalo. Primjerci na ovoj izložbi pokrivaju više od milijardu godina Zemljine povijesti i uklopljuju 'kambrijsku revoluciju' (prije 543 milijuna godina), najveći preokret u povijesti života.

Istraživačka skupina sa Sveučilišta u Tübingenu, Njemačka i Sveučilišta Yale, SAD, utemeljena nakon što je 1992 Seilacher dobio Crafoordovu nagradu (Crafoord Prize – ekvivalent Nobelovoj nagradi, za područja astronomije, matematike, bioznanosti i geoznanosti), proučavala je stjenske zapise i kamene ploče na pet kontinenata, i načinila odljevke savršene vjernosti – umjetnost samu po sebi.

Izložba «Fossil Art» znači puno više nego samo nastavljanje tradicije Ernsta Haeckela Kunstformen der Natur. Danas znamo da vis vitalis, ta misteriozna viša sila nije odgovorna za simetriju radiolarija i ljuštura mekušaca, nego jednostavan sklop sinergičkih (stoga, zapravo, fizičkih) oblikotvornih pravila. Poveznica je postavljena u smislu naše suvremene percepcije «Umjetnosti», gdje nije slučaj da hladna estetika dopire do publike, nego jednostavno upravo fascinacija. Fosili su fascinantni u svakom pogledu: kroz svoju povijest, i, također, kroz podudarnost fizičkih i bioloških procesa iskazanim u svojim oblicima.

Fascinacija je također i uvodno iskustvo u znanstvenika; jedino što se oni ne zaustavljaju na tome. S obzirom na prirodne predmete, umjetnost i znanost nisu antiteze. Zapravo se približavaju u svojim preklapajućim i jednako legitimnim načinima opažanja. Fascinacija je, pak, vrlo osobna emocija koju je vrlo teško formulirati na znanstveni jezik.

Bez obzira na sve, ovo je zapravo izložba za ne-profesionalce. Netko bi također mogao reći da pokušava premostiti duboko ukorijenjenu kulturalnu razliku između umjetnosti i znanosti. A ukoliko ova izložba uspije potaknuti i novo zanimanje za Zemljinu povijest – tim bolje!

Dolf Selacher, iz Uvoda u Katalog izložbe